Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En byggnad som skämmer

Annons

En minst sagt häpnadsväckande nybyggnad – Rättscentrum – ska hädanefter välkomna inresande norrifrån till Örebro. Nybygget blir sju våningar högt och bildar en förskräcklig mur som omsorgsfullt döljer stadens övriga bebyggelse.

Skapelsen bär omisskännliga drag av DDR-arkitektur. Sådan finner man överallt i de forna Sovjetkontrollerade östländerna. I till exempel östra delarna av Berlin är den särskilt framträdande. DDR-byggnader, både bostadshus och annat kännetecknades av att det gick extremt snabbt att bygga dem. Metoden och materialet som användes går under namnet Plattenbau.

Det sättet att skapa nybebyggelse vann stor spridning i Europa, även i Sverige. Det så kallade miljonprogrammet – tänk på Rinkeby och Tensta-områdena – kunde genomföras i snabb takt med hjälp av Plattenbautekniken. Syftet var lovvärt. Det gällde att så fort om möjligt råda bot på en skriande bostadsbrist i ett snabbväxande Storstockholm.

I Örebro har Plattenbau inte vunnit så stor utbredning, tack och lov. Men nu är det dags. Det är inte fråga om bostäder. Det handlar om att bygga för myndigheter.

Investeringen uppgår till ungefär 400 miljoner och kommer att erbjuda de rättsvårdande myndigheterna Polisen, tingsrätten, Kriminalvården och Åklagarmyndigheten totalt 18 000 kvadratmeter.

Byggnaden fyller självklart ett sedan länge uppdämt lokalbehov, men varför måste den bli så förskräckligt ful och skymmande? Det är Norrporten (!) som ansvarar för byggnaden. Man försäkrar att modernt energitänkande, logistik, säkerhet och – hör och häpna! – arkitektonisk gestaltning har varit riktlinjer i projekteringen. Man undrar förstås vad stadsarkitektkontoret har sagt i ärendet. Många örebroare tycker att Rättscentrum, som blir Örebros port mot norr är en förskräcklig skapelse. Det är synd på en vacker stad som nu vill bli ännu mer attraktiv och lockande.

”Lantisen i Nora”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons