Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda stor församling

Annons

Den 19 juni fattade stiftsstyrelsen i Strängnäs stift beslutet att föreslå att alla församlingar i Örebro ska bli ett stort pastorat. Det betyder att alla församlingar i Örebro ska ha en kyrkoherde, och ett kyrkoråd. Mot i dag när alla församlingarna har en egen kyrkoherde och ett eget kyrkoråd. Så att man på lokalt plan kan förvalta sin egen budget och prioritera hur man vill jobba i församlingen.

Med den förordade organisationen blir det en mastodontförsamling, där i slutändan alla beslut kommer att fattas centralt i stället för lokalt. I en kyrka som med stolthet kallar sig demokratisk folkkyrka, har detta beslut väldigt lite av demokrati i sig.

De olika församlingarna har under utredning fått säga sin mening. Tre av församlingarna i Örebro, vill inte ha denna stora organisation, utan få rätten att verka självständigt. Ändå fattas det avgörande beslutet om hela Örebros kyrkliga framtid av elva personer – de som sitter i stiftsstyrelsen. Av de elva personerna är det bara sex personer som vill skapa denna mastodontorganisation.

Så i den stolta demokratiska folkkyrkan är det sex personer som har rätten att bestämma över alla kyrkotillhöriga i Örebro, utan att en enda gång ha frågat; vad vill ni? Vill ni ha centralisering eller vill ni ha lokalt självbestämmande?

Ett mellanliggande kyrkoval borde väl vara det minsta som man kunde kräva om den här processen ska få kallas demokratisk. I det här läget saknar stiftsstyrelsen politisk legitimitet att fatta ett sådant här beslut som jag ser det.

Örebro

”Johan”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons