Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En falsk klasskänsla

Annons

Karlskoga. Jag tror att många svenskars subjektiva klassidentitet är rubbad, alltså den bild som vi själva har om vilken klass vi tillhör. Den verkliga klassificeringen görs oftast utifrån mått som utbildning, inkomst och bakgrund. Men den falska klassificeringen som många svenskar målar upp om sig själva är baserad utifrån helt andra mått.

Många tror i dag och strävar efter att tillhöra en högre klass än vad de egentligen gör och utifrån det inbillar sig att de minsann lever och har det som de människor som de jämför sig med ur en ren materiell synvinkel.

De har lika fint hus, ny bil och husbil och tror sig därigenom tillhöra den ”lite finare” klassen över den de egentligen befinner sig i. Arbetarklassen tror i dag att de tillhör medelklassen och medelklassen tror sig vara överklass och överklassen tror sig vara gud.

Problemet är bara att allt är inbillning och fejk och de som är lyckligast över detta faktum är bankerna som egentligen äger alla dessa materiella ting som vi lånat till, och möjligtvis överklassen som inte behöver gå till banken för att låna pengar utan bara sätta in ännu mera.

Detta får tyvärr negativa konsekvenser för människor och samhället i stort, för vi lever i en fantasibubbla som när som helst kan spricka och då får den stora konsekvenser dels för den enskilde som hamnar i ett väldigt tufft ekonomiskt läge men även för hela samhället med många utslagna människor.

Och även om många av oss oftast strävar efter att få det bättre så kanske det är dags för oss att gå tillbaka till den klass vi egentligen tillhör för lyckan sitter inte i vilken klasstillhörighet man har.

Karlskoga

Mika Takamäki

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons