Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stad att vara stolt över

Annons

Som gammal örebroare, återvänder jag till min hemstad ett par gånger per år. Min övriga familj bor fortfarande kvar. Under sista decenniet har jag märkt att hela centrala Örebro genomgått ett rejält ansiktslyft.

Utmed huvudstråken har fasaderna renoverats och på sommarhalvåret arrangerar kommunen blomsterprakter utefter dessa stråk. Så fint det har blivit med åren.

Men varför är det så folktomt på gator och torg? När jag sist var i Örebro kände jag mig näst intill ensam i staden. Affärerna gapade tomma och något gatuliv existerade inte. Det var kusligt öde. Och det i denna vackra stad. Några turister såg jag heller inte till.

En förklaring kan vara att genom ”ansiktslyftningen” städades det även bort massor med p-platser. Och de få som är kvar kostar en förmögenhet. Kanske drar örebroarna till Marieberg i stället? Eller till något annat köpcentra, där parkeringen är gratis.

Visst, man behöver inte alltid ta bilen. Men folk är bekväma. Under min promenad runt i stadskärnan såg jag inte ens en taxibil. Hur ska näringsidkare i centrala Örebro överleva? Och vad ska eventuella turister tycka när stadskärnan ligger öde? Är det folktomt, ja då är det också öde.

Ge Örebro en chans, speciellt nu när allting har blivit så fint. Låt Örebro bli levande igen. Örebro är en stad att vara stolt över.

Stockholm

Jonas Lihnell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons