Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enhetstaxan slår orättvist

Annons

Jag har inte tänkt så mycket på detta innan jag själv blev drabbad, men mer och mer går det upp för mig hur orättvist systemet med enhetstaxa i barnomsorgen är. De som beslutade om detta menar att om man tar upp en plats i den kommunala barnomsorgen ska man minsann betala fullt pris. Varför då, frågar jag mig, jag som trodde att de som beslutade detta stod för rättvisa och inte orättvisa.

Våra två barn går knappt hälften av full tid på dagis. Jag jobbar skift på Ovako och min fru jobbar inom omsorgen i kommunen, och jobbar även hon obekväma tider. Jag har förstått att ganska många har liknande förhållanden i Hällefors kommun. Det innebär att vissa veckor blir det betydligt färre barn än andra veckor på dagis.

Den som planerar personalen borde därför kunna flytta runt vikarier på ett bra sätt eller till exempel ge semester till ordinarie personal utan att ta in vikarier. Vad jag menar är att i många fall så är det vi som jobbar oregelbundet som sparar pengar åt kommunen, men får det till trots betala fullt pris.

Min nästa fundering är om jag nu betalar fullt pris och till exempel inte har barnen på dagis en hel vecka på grund av ledighet eller eftermiddagsskift, borde man kunna ställa krav att ha dagis på helger eller natt? Eller måste vi som jobbar helg samtidigt lita på att mormor och morfar ska ställa upp?

Om det nu är så, kanske morföräldrarna skulle kräva kommunen på ett arvode för att de gör det som kommunen borde göra.

Tycker att detta system är förlegat, det vill säga gammalmodigt. Jag tycker att vi som jobbar som vi gör borde ställa krav på kommunen när vi ändå får betala fullt pris för halva jobbet. I omsorgen betalar man väl för de timmar man får hjälp med?

Dammshöjden

Göran Mellkvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons