Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkät stjäl tid från skolarbete

Annons

En forskargrupp vid Örebro universitet har skickat ett brev till oss föräldrar med ungdomar i åk 7 eller åk 1 i gymnasiet. Man tänker sig att låta ungdomar ”under flera år” (vagt uttryck) fylla i enkäter om samhällsfrågor. Deltagandet är förstås frivilligt och som förälder kan jag meddela att ”Jag vill INTE ge mitt tillstånd”.

De som inte fyller i blanketten kommer att ”göra något annat” eller ”så förstörs enkäten i efterhand” (mycket underligt, när tillstånd ej givits). Undersökningen sägs omfatta cirka 2 000 elever och såvitt förstås ske på lektionstid. Antal tillfällen förtigs i brevet, men om det rör sig om fem stycken, så blir bortfallet av personutbildningstimmar cirka 5 x 2 000 = 10 000 timmar. Även de som inte väljer att delta drabbas av undervisningsbortfall eller kanske borde man säga förskingring av med skattemedel betald lektionstid. Finns det för övrigt någon annan verksamhet i Örebro där man utan vidare skulle avstå 10 000 arbetstimmar till att fylla i enkäter på arbetstid?

Forskargruppen skriver i brevet: ”Vår ledstjärna är att ingen forskning får förekomma om det innebär risk för att en enskild deltagare kommer till skada.” Bortfall av undervisningstimmar innebär givetvis skada för både dem som deltar och de som på tvivelaktig grund tvingas göra något annat. Undervisningen minskas och lägre betyg kan inträffa för en eller annan genom att skolan själv faller undan för en respektlös forsknings krav.

En del elever har en pressad situation ändå med till exempel undervisningsbortfall på grund av sjukdom och nog att göra med skolämnena. Under många år har mina barn utsatts för oetiska enkätövergrepp på skolarbetstid och jag vet att lärare varit irriterade på förlusterna av undervisningstid. Det är dags att vi föräldrar säger ifrån mot flata skolledningar.

Förälder

Grythyttan

Bo Edvardsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons