Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ersätt sjuksköterskor med undersköterskor

Annons

Örebro. På grund av sjuksköterskebrist stängs vårdplatser periodvis. Sjuksköterskearbetet är till stor del ett praktiskt yrke där erfarenhet hur man klarar av sin yrkesroll har stor betydelse. Många arbetsuppgifter som nu åligger leg.sjuksköterska (ej specialistsjuksköterska)kan mycket väl utföras av erfarna undersköterskor även om den teoretiska utbildningen är hälften så lång. Exempelvis utdelning av mediciner, ge dropp, ge sprutor, ta blodprover med flera uppgifter som i första hand kräver erfarenhet och handlag.

Många ”militanta” nyutexaminerade sjuksköterskor kräver högre lön på grund av att de har tre års yrkesutbildning på högskola (äldre har tvåårig utbildning). I dag erbjuds nyutbildade cirka 24 000 kronor i månaden. En hygglig ingångslön i ett praktiskt yrke där erfarenhet och god omvårdnad är så viktig.

Löneutvecklingen för de som arbetat länge i vården är dock för dålig. Det skiljer för lite i lön mellan en nyutexaminerad sjuksköterska/undersköterska och en äldre erfaren sköterska. Förr fanns det något som hette ålders/kvalifikationstillägg som gjorde det möjligt att premiera erfarenhet. Naturligtvis ska specialistsjuksköterskor och avdelningssjuksköterskor ha högre lön.

Jag har som patient upplevt att erfarna undersköterskor fått rycka in när orutinerade sjuksköterskor ej klarat sin uppgift. En gång för att sätta kateter, en gång för att avlägsna dränage och en gång för att sätta en venkanyl. Exemplen kan säkert mångfaldigas när den praktiska erfarenheten är överlägsen den teoretiska.

Förslag: Begränsa antalet sjukskötersketjänster och överför fler uppgifter till undersköterskor.

Jag (pensionär) tycker det är mycket störande när unga ”gröna” sjuksköterskor anser att 24 000 kronor som ingångslön är en ”pisslön”.

Örebro

”Eni”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons