Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rop på barmhärtighet

Annons

Semesterdagen började bra. Vakna utan väckarklocka. Frukost på altanen. Vi söker skugga, eftersom solen redan är het och ser fram emot en skön dag. Nästa dag väntas barnbarnet komma på besök. Jag hämtar Nerikes Allehanda och börjar läsa: Lilla Rim får inte stanna. Att hon är dödssjuk och läkare varnar för att en resa till Libanon kan riskera hennes liv är inte tillräckligt, räknas inte som ”synnerligen ömmande omständigheter”. Ett par kvarter bort från min altan kämpar en liten familj mot övermakten. Kanske är hennes sjukdom omöjlig att bota, men svensk sjukvård får inte chansen att fullfölja sin behandling, att göra allt som står i dess makt för att ge henne möjlighet att leka på samma villkor som mitt barnbarn.

Min bibelläsning denna morgon är från psalm tio. En psalm som ropar till Gud om barmhärtighet för den förtryckte och värnlöse: ”Herre, grip in! Gud, höj din hand, glöm inte de förtryckta! Du är den faderlöses hjälpare.” Men som också uttrycker sin vrede över dem som förvägrar den förtryckte hjälp. I varenda vers stiger lilla Rim fram.

Vid sådana här tillfällen är jag inte stolt över att vara svensk. Myndigheternas tolkning tror jag går emot de flesta svenskars rättsuppfattning. NA:s ledare pekar på utlänningslagens portalparagraf som Migrationsverket väljer att inte tillämpa. Det är lätt att stämma in i ledarens slutsats: ”Vad kan vara mer ömmande än ett barn som svävar mellan liv och död.” För någon dag sedan skrev NA om fotbollsspelaren Yunus Ismail som efter sju år ännu inte fått uppehållstillstånd i Sverige, trots att det sen länge står klart att det inte går att avvisa honom. Vi behöver kanske en förändrad lagstiftning. Men vi behöver också beslutsfattare på våra myndigheter som vågar tillämpa lagarna på ett mänskligt sätt, tjänstemän med civilkurage som ser till rimlighet och lagens intention och inte bara till dess bokstav.

Sören Perder

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons