Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron inte vårt bekymmer

Annons

En svensk regering har skyldigheter att se till den svenska kronans värde och Sveriges ekonomi. Det är därför åtminstone jag säger nej till euron. Anledningen till det är att förmågan att hålla ordning och reda på det mesta inom EU tycks ha en låg kvalitet.

Många med mig fruktade att det skulle bli ett sådant kaos med euron som det nu blivit. Samtidigt måste jag säga att det vore nog bra om euron kunde bli en stabil valuta. Den stora frågan i sammanhanget är om det någonsin kommer att bli så?

De länder som valt euron har ansvar för euron och till det sällskapet hör inte Sverige. Skulle vi på grund av dessa fakta bli utfrysta så kan jag inte se att ett enda fördrag som Sverige skrivit under kan ses som giltigt, vilket gör att jag förmodar att inga sanktioner kommer att sättas in mot vårt land.

Euron är inte Sveriges sak att hantera, även om vi som nation är beroende av den i vårt affärsliv. Tittar vi på England blir de bemötta som gossen Ruda från en del håll i EU i sitt själviska ställningstagande till euron. Jag kan inte påstå att de gör något direkt fel, men jag tycker att de uttrycker sig lite väl bryskt i den pågående eurokrisen med tanke på att de tillhör samma union.

Om det nu i stället varit så att den svenska kronan varit existentiellt hotad så tror jag att man i Bryssel hade akterseglat vår krona och hävdat att vi fått gått över till euron.

Naturligtvis förstår jag att man från svensk sida måste försöka att stötta en del verksamheter inom EU i nuvarande situation, för att säkra främst den svenska exporten och på så sätt trygga den svenska industrins möjligheter att hålla hjulen rullande. Ett sådant förfarande gynnar även euroområdets invånare.

Laxå

Anders L Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons