Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrajobb en ren förlust

Annons

Du som har arbetslöshet på gång, låt dig inte luras av siffrorna gällande a-kasseersättning. 80 procent i ersättning låter kanske som det ska gå bra. Men verkligheten är en annan. Ersättningen är i praktiken bara cirka 65 procent.

Detta beror på att vi bara får ersättning fem dagar per vecka. (När däremot karensveckan dras räknar man glatt med sju arbetsdagar). Så första månaden med a-kasseersättning blev en ekonomisk katastrof med endast drygt 50 procent av månadslönen. Är lågavlönad så jag har inte drabbats av maxbeloppetbegränsningen.

Så till det andra man bör se upp med: Ta absolut inte extrajobb under ersättningsperioden. Att arbetsförmedlingen vill det får man bortse från. De lever i en annan verklighet än vi arbetslösa.

Jag har så kallat födgeni och kontaktade flera olika arbetsgivare och fick en och annan arbetsdag på några ställen. Ärlig som jag ville vara skrev jag på kassakortet att jag arbetat si och så många timmar. Men ajabaja! Direkt kom ett brev från A-kassan att så kan jag väl inte göra för då tar man bort en massa ersättningsdagar.

Jag har alltså absolut inte råd att arbeta när jag är arbetslös! Det blir alltså att tacka nej till arbete. Alternativt att begära naturaersättning eller arbeta svart. Vilket ju helt klart är vad systemet uppmuntrar till. Nu är det slut med min ärlighet, det kostar på, men tyvärr måste jag se till att överleva tills jag får ett nytt heltidsjobb.

Svartjobb är vad som gäller tills vidare. Och jag känner faktiskt inte dåligt samvete.

Lindesberg

”Besviken på systemet”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons