Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får polisen provocera?

Det var en solig vårmorgon för en månad sedan som jag var på väg till jobbet på Green Cargo där jag jobbar som lokförare.

Annons
Blåljus. Insändarskribenten anser att han blev provocerad till lagbrott av en civilpolis. Arkivfoto: Pontus Lundahl /TT

Jag kommer till vägövergången Köpmangatan i Kumla bredvid silot. Bommarna är nere och från Hallsbergshållet kommer en kollega till mig som ska in till Kumla och växla. I backspegeln ser jag en blå Saab kombi närma sig. Min kollega passerar och bommarna börjar gå upp.

I backspegeln ser jag Saaben sakta rulla närmre och närmre och är snart inne i min koffert. Tänker att detta är en som har bråttom och jag kör. Kommer cirka 200 meter och Saaben kör om mig med blåljus, alltså en civilpolis.

Han frågar mig om jag vet varför jag blir stoppad. Bommarna kanske inte var uppe, svarar jag. Fel säger han, bommarna var uppe men det blinkade fortfarande rött i signalen. Detta är alltså som att köra mot rött tillägger han. Detta blir nog en stark tillrättavisning tänker jag men frågar vad detta kommer att kosta? 3 500–4 000 och risken att körkortet kan dras in, säger han.

Nu tycker jag att straffet inte står till proportion till brottet. Sikten är god åt båda hållen och V-signalen som är en signal för all tågtrafik visade stopp så inga tåg kommer att passera vägövergången. Jag var dessutom inte någon fara varken för mig själv eller någon annan.

Jag åker till jobbet och efter några timmar ringer polismannen och säger att vi kan sänka brottet till oaktsamhet i trafik eftersom jag är ostraffad och körkortet får jag behålla. Tar detta erbjudande. Berättar detta för min familj som tycker detta är konstigt då jag är den lagligaste av alla de känner i trafiken. Är det 80 km/h så är det nog bäst att hålla 75 km/h om hastighetsmätaren är felkalibrerad eller om det sitter för stora däck på bilen tycker jag. Hädan efter kör jag nog lagligare än lagligt vilket troligtvis inte är lagligt?

I dagens samhälle har polisens förtroende sjunkit och detta är nog inget som höjer deras popularitet. Nu ska jag dock erkänna att jag gjorde fel. Jag körde mot rött vilket jag vet att man inte får göra oavsett om man känner sig provocerad att åka av bilen bakom eller inte.

Har även tagit tid hur långt det är mellan att bommarna står rakt upp och det slutar att blinka rött i signalen. Det tar två sekunder och där någonstans körde jag enligt polismannen.

Nu är det två saker som irriterar mig i denna historia.

För det första kände jag mig provocerad att köra då bilen kom sakta rullande och snart var inne i kofferten på min bil. Ecodriving sa polisen. Provokation till brott säger jag vilket är olagligt för den svenska polisen.

För det andra om det hör till kutym för polisen att ringa upp några timmar senare och spela den snälla polisen och sänka straffet?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons