Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fas 3 uttrycker ett förakt

Annons

Man kan fundera över hur tankarna har gått hos våra regenter när man skapat något som fas 3 inom arbetsmarknadspolitiken.

Man ska komma ihåg att från början kallade man aktiviteten i fas 3 för samhällstjänst, innan det fick begreppet sysselsättningsplats. Det var väl lite väl genant att sätta samma etikett på de arbetssökande som på samhällets kriminella. Ändå är synen på de här två grupperna i det närmaste likvärdig från alliansens sida. Då i synnerhet från Moderaterna. Samma arroganta inställning som på Littorins dagar. Sysslorna de här två grupperna utför blir ofta fullt likvärdiga då fas 3-deltagarna inte får utföra riktiga jobb.

På olika instanser blandas de två grupperna i samma pott. Fas 3 är straffet de arbetssökande ska betala för att de inte lyckats få ett fast arbete. Eller för att citera Fredrik Reinfeldt ”De som valt att stå utanför”.

Synen på fas 3 från regeringens sida kan återges tydligt från ett seminarium om jobb och utvecklingsgarantin där man diskuterade fas 3. Tobias Billström (M) uttryckte då om fas 3 att ”Det ska inte vara roligt att vara där”. Det bevisar att det inte är någon slump att det fungerar som det gör. Det är planerat från början. Meningslösheten ska vara ett incitament och drivkraft att få ett riktigt jobb.

Oppositionens motförslag är bland annat mer utbildning. Det tycker däremot inte statsministern som säger följande ”Det är så mycket annat än utbildning de här människorna behöver”. Frågan är då vad han syftar på att de behöver. Ytterligare försämrad ekonomi?

I grunden avspeglar bara åtgärden hela alliansens syn på de arbetslösa. Grunden till allt är föraktet, arrogansen och ilskan mot dem som inte jobbar. Grogrunden finns i Fredrik Reinfeldts ungdomsår och hans bok ”Det sovande folket”. Hade det funnits en fas 4 skulle det troligtvis handla om deportering.

Hallsberg

”Dalslänning”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons