Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att smutskasta en hel grupp

Annons

Det fruktansvärda vansinnesdådet i Landskrona, där en pensionerad kvinna helt oprovocerat misshandlades till döds på en parkeringsplats, har med rätta väckt mycket starka känslor, chock och vämjelse över hela landet.

I Landskrona, som redan nu är tätt förknippat med främlingsfientliga stämningar och tilltagande segregering, underblåser Sverigedemokraterna den uppflammande aggressionen genom att bland annat utlova en ekonomisk belöning till den som lämnar för utredningen avgörande vittnesuppgifter. Detta agerande skulle kunna uppfattas som vällovligt, då det naturligtvis är önskvärt att förövaren grips, lagförs och fängslas för sitt ohyggliga brott.

Det är dock högst osäkert om SD:s intentioner med belöningen är att behjälpligt bistå förundersökningen eller att ytterligare spä på agget gentemot invandrare. Rent krasst är det troligtvis så att anledningen är den sistnämnda, då mycket tyder på att gärningsmannen har utländsk härkomst.

Att som SD, om än subtilt och outtalat, genom sitt indirekta engagemang i en brottsutredning, främja rasistiska strömningar kan inte benämnas som någonting annat än förkastligt och djupt cyniskt. Här måste de övriga partierna även fortsättningsvis kraftfullt fördöma Sverigedemokraternas agerande och kollektivt ta avstånd ifrån en människofientlig mentalitet som enbart bidrar till utvidgade motsättningar och ännu mer lidande.

Dödsmisshandeln är djupt tragisk och rent hjärtskärande sorglig, men ett enskilt vedervärdigt illdåd kan aldrig tas till intäkt för att smutskasta, fördöma och misstänkliggöra stora grupper människor.

Moderata ungdomsförbundet

Örebro

Marcus Bäckström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons