Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att stänga av elever

Annons

Örebro. I NA kunde man häromdagen läsa om två mammors oro över risken att deras söner kan komma att använda droger under jullovet. Oron är befogad. Är man ledig eller frånvarande från skolan så försvinner rutinerna. Tristessen blir större och tillfällena att använda droger med kompisarna fler. Samtidigt kan man på NA.se läsa att fyra gymnasielever stängts av från skolan för sitt drogbruk.

Det är olyckligt. Inte för att det är fel att ingripa när elever knarkar, särskilt inte om det finns ett missbruk, utan för att åtgärden riskerar att motverka sitt eget syfte.

Att inte befinna sig i skolan minskar inte tillfällena att använda droger. Tvärtom. Förlorade rutiner i skolan riskerar att ersättas med mer droger.

Att förebygga droganvändning är kanske viktigare än på länge.

De senaste åren har jag själv gått på gymnasiet och sett hur spice växt fram som en populär drog bland ungdomar.

Spice är ett samlingsnamn för en grupp syntetiska nätdroger som i värsta fall kan innebära döden, vilket vi tragiskt nog fått se i Örebro.

För att inte fler ungdomar ska dö så måste drogerna förebyggas på ett smart sätt.

Det handlar om att sakligt informera ungdomar om riskerna utan att för den delen moralisera.

Det senare får inte unga att lyssna. Det handlar också om att snabbt sätta in sociala åtgärder när en elev upptäcks använda droger i stället för att som skett, stänga av eleven från skolan. För den som sitter hemma hela dagarna blir tillfällena att använda droger fler och lockelsen större.

Distriktsordförande

Liberala ungdomsförbundet

Örebro län

Robin Nilsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons