Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler jobb en lek med ord

Annons

Om en vanlig tjänst, alltså en normal anställning som sträcker sig över ett år, i stället delas upp i fyra praktikplatser à tre månader, har då fyra nya ”jobb” sett dagens ljus? Är det så finurligt matematiken runt Alliansens nya jobblinje fungerar, ja då kan många nya jobb skapas på kort tid. En praktikant får gå efter varje period och en ny tillkommer för lika kort eller kortare tid. Arbetsgivaren låter andra anställda lära upp varje ny förmåga vilket stjäl tid och ork från alla inblandade.

Så var är vinsten? Räcker det med att håva in bidragen? Ska inte verksamheten löna sig och löpa på ett normalt sätt?

Örebro kommun och den borgerliga koalition som styrt de senaste fyra åren har satt en ära i att spara och dra in på normala tjänster, anställt på vikariat så att det blivit lätt att bli av med folk (så kallad ”arbetsbrist”), infört säsongsarbeten som blivit kortare och kortare.

Man har flyttat elever till andra redan befintliga klasser så att lärare kunnat friställas, dragit ner på personal inom äldrevården men med samma arbetsbörda kvar till en superstressad vårdpersonal.

Ska man uppfatta en månads praktik som ett helt nytt jobb? Tre månaders säsongsarbete som ett helt nytt jobb? Förlängning med två veckor: ett helt nytt jobb? Det kommer förstås självklart på detta snedvridna sätt att räkna jobb att skapas massor av nya ”jobb” på Alliansens verklighetsfrämmande sätt att räkna.

Vanliga människor i alla åldrar har drabbats och förhoppningsvis lär sig folk snart förstå att ”jobb” inte längre är likvärdigt med en anställning utan snarare handlar om ett kortare vikariat, en ”åtgärd”, en praktikplats eller någon form av arbetsträning. Varje åtgärd går således under den nya beteckningen ”jobb”. Skamligt!

Jobb ska vara jobb, alltså kontrakterad fast anställning utan påtvingad tidsbegränsning!

Örebro

”Arbete, vad betyder detta ord?”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons