Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler låglönejobb behövs

Annons

Karlskoga. Vi har, med svenska mått, i dag en mycket hög arbetslöshet, 400 000 arbetslösa. Vi har, jämfört med jämförbara länder, en extremt generös invandringspolitik. Vi har mycket svårt att skapa nya jobb. Vi har i Sverige numera ont om enkla jobb. Fortsätter vi så här kommer på sikt Sverige att förändras kraftigt. Till det sämre!

Saltsjöbadsavtalet är från 1938 och 2007 påbörjades diskussioner om ett nytt avtal mellan de fackliga organisationerna och Svenskt Näringsliv men dessa diskussioner avbröts 2009. Nu är det ett måste att starta upp diskussionerna igen! Det nya avtalet ska innehålla avtal om lönespridning samt löneanpassning till de stora starka expanderande världsekonomierna. Vi har själva försatt oss i den situationen att vi måste ha mycket större lönespridning. Klyftorna i samhället måste vidgas. Enkla låglönejobb måste skapas. Dessa låglönejobb skapas genom att ta hem arbeten som i dag är outsourcade till låglöneländer. Lågutbildade eller till och med personer utan någon utbildning måste kunna få ett jobb som skapar en dräglig tillvaro och självkänsla.

Vi har det bra i västvärlden, kanske för bra. Det finns ingen naturlag som säger att det i avtalsförhandlingarna ska förhandlas om löneökningar. Det är kanske dags att förhandla om lönesänkningar för att anpassa oss till den enormt tuffa konkurrens som finns på världsmarknaden. (Dessa lönesänkningsavtal ska givetvis utformas så att de i första hand gynnar exporten, inte företagsägarna).

Detta kan ses som en provocerande insändare men den är avsedd som en väckarklocka för de som tror att Sverige i all framtid kommer att vara ett välmående samhälle. Det kan vara dags att börja kämpa igen annars går vi snart samma väg som Sydeuropa.

PS. Återförstatliga skolan!

Karlskoga

”Funder Sam”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons