Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flockbeteende hos bilister

Annons

Trots all tydlighet i körkortsutbildningen och otaliga artiklar och insändare under åren beträffande högerregeln, är det med stor risk för både person- och bilskador man passerar många korsningar i Örebro där bilar, bussar och cyklister far fram i full fart från vänster.

Många tycks tro att de har företräde bara för att de kommer på en mer trafikerad gata eller en något bredare än den man ska korsa. Detsamma gäller vid s k T-korsningar. Trots att man kommer från höger och är först framme i korsningen, riskerar man dagligen att bli påkörd från vänster, även av yrkestrafik, som buss- och taxichaufförer.

När man själv kommer från vänster och lämnar företräde för de som kommer från höger, står många bilister från höger kvar och väntar. När de till slut åker, tackar många för att man släppt fram dem ...

Visst är det trevligt att tacka, men det kan man väl inte göra med alla man möter i trafiken bara för att de följer trafikreglerna. Det skulle vara smidigare om de inte stod stilla i 5-15 sekunder. Man hinner ju ibland bli så upprörd att man inte uppskattar tackandet, speciellt när man har flera bilar bakom sig som också vill komma fram. Men vi kanske alla ska sänka tempot och börja med häst och vagn igen?

Har detta att göra med att människan skulle vara ett flockdjur som inte tänker själv utan gör som alla andra? Jämför till exempel hur det går till på en flygplats eller i ett flygplan. Om en resenär reser sig upp och ställer sig i kö, reser sig nästan alla, trots att de varken kommer in eller ut ur flygplanet eller flygplatsen fortare.

Tillhör du flockdjuren eller är du en tänkande människa?

Örebro

”En tänkande människa”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons