Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt när bensinpriset stiger

Annons

Priset på drivmedel ökar ständigt och i dag är det högre än någonsin. Vi som måste använda bilen dagligen är förlorarna och staten står som vinnare. Det är ju så att om priset går upp så får staten större intäkter, då man betalar moms på både bränslet och på skatten.

Om man har en bil som drar cirka sju liter/100 kilometer blandad körning, så kostar det med dagens priser på drivmedel strax över 10 kronor milen bara i bränsle att ta sig dit man vill. Är detta rimligt då mer än 60 procent av priset utgörs av skatter?

Tio kronor milen kanske inte verkar så extraordinärt vid en första tanke, men för att få ett perspektiv på det hela så är enbart bränslekostnaden för att åka bil mellan Örebro och Malmö tur och retur, samma som priset på en veckas sista-minuten-resa, inklusive boende, till Turkiet. Till Malmö är det cirka 50 mil och du får sova i bilen för det priset – hur långt är det till Turkiet?

Så, bilsemester är nog inget alternativ för de flesta, och det är inte heller så konstigt att landsbygden avfolkas genom att fler och fler söker sig till storstäderna. Man har helt enkelt inte råd att pendla långa sträckor till och från jobbet.

Totalt betalar svenska bilister cirka 80 miljarder per år i drivmedelskatter. Samtidigt går en väldigt liten del tillbaka till vägunderhåll, utbyggnad med mera, då Vägverkets/Transportstyrelsens totala budget för 2010 var strax under 24 miljarder. Av de dryga 24 miljarderna så är det en ännu mindre del som går till vägarna, då löner till deras cirka 3 000 anställda, hyror och andra kostnader, ska betalas.

Så vart går alla skattemiljarder, kan man undra, då de inte går till vägarna? Det vill nog ingen svara på. En sak är i alla fall säker: jag får nog sälja huset och bilen, flytta in till staden och köpa en cykel.

”Albert Orwell”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons