Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket fula ord i tv-debatt

Annons

Debatter är alltid intressanta att deltaga i som de olika debatter, som tyvärr oftast i något upphetsad form förs inom televisionens olika kanaler. Men dessa upphetsade tv-debatter, med deltagare från olika åsiktsriktningar är ibland lite väl stökiga och svåra att följa med i och få rätt sammanhang i. Exempel: Man talar utan att ha begärt ordet, man pratar i munnen på varandra och oftast utan åtskillnad beskyller varandra för otidigheter.

Jag är inte pryd på något vis, har hört det mesta, men reagerar alltid på den låga nivå som vissa deltagare uttrycker sig på. Denna nivå är i förlängningen till den agerande personens nackdel och slår så småningom tillbaka med full kraft, inte bara på den yttrande personen, utan på hela den yrkeskategorin eller organisationen som han/hon representerar!

Ett exempel: En vacker och förmodligen välutbildad medel-

ålders kvinna använde ord i tv-programmet Debatt härom veckan som i mina öron sänkte hennes argument så lågt som det är möjligt. Hennes ord saltades hela tiden med både ”skit”, ”åt helvete” och ”fan” för att nämna något. Utan dessa förstärkningar skulle säkert hennes budskap uppfattas bättre och alla kunde ta till sig det sagda. Men icke!

Att kraftigt betona vissa meningar är en sak. Det går alltid hem, men i debatter, oavsett var det sker, bör nog om de ska uppfattas av alla, ske på en någorlunda nyanserad nivå och helst i en lugn atmosfär trots de motsättningar som av naturliga skäl finns!

Vintrosa

Henry Gustafson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons