Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket svordomar i tv

Annons

Lägger ni kanske också märke till att programledare i tv och radio av och till drar till med svordomar. Det kommer ”faen”, ”jävla”, ”i helvete” allt oftare , mitt i meningar eller som kraftmarkeringar.

Jag reagerar på detta med viss olust för att jag lärde mig en gång att inte missbruka Guds namn eller närliggande som kraftuttryck.

Det hade och har med religion och tro att göra förstås. Troende personer blir endera ledsna och besvikna eller ilskna över att deras känslor trampas på. Själv har jag ingen sådan värdegrund för min olust utom den att jag respekterar de troendes ”revir” över huvudtaget.

För mig är det ett resultat av uppfostran, den gammeldags jag fick av mina föräldrar och den dåtida skolan, att inte i onödan irritera omgivningen med till exempel svordomar som ju inte egentligen ingår i vårt svenska språk. Inte heller de numera så vanliga ”könsorden” borde behövas i allmänt språkbruk.

Jag tycker att sådant kan reserveras för den privata sfären, personer emellan och dömer naturligtvis inte - är inte själv oskyldig .

Jag tror också att just respekten för språkets ”renhet” har blivit accepterad så pass att personer som okritiskt använder dessa typer av ord förlorar lite respekt för sin egen person, vilket kanske inte är så kul! Det är kanske brister i deras ordförråd eller de har en allmänt nonchalant syn på språkets ”höga status” som ställer till det.

Eller de vet kanske inte ens vet om att de ”svär”!

Att alla ungar svär – som borstbindare rätt ofta – är ett annat väldigt stort problem förstås. De måste ju få ”inspirationen” någonstans ifrån! Från vuxna rimligtvis! Men det är ett annat problem.

Jag ville bara säga att jag inte gillar förekomsten och skulle föreslå att man sanerar ”snacket ”särskilt om man sitter i en position att unga, rentav barn lyssnar och i ”beundran ”tar efter”.

Örebro

Kjell Grane

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons