Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar med småbarn behöver mer stöd

Annons

Örebro. Sedan förskolan infördes har allt fler föräldrar valt att låta sina barn gå på förskola. Från 1970-talet till nu så har mängden barn på förskolor ökat med 400 procent. Men mängden förskollärare har inte alls hängt med ökningen av förskolebarn och dagisbarn. Är det verkligen så hälsosamt att lämna sin ettåring på dagis vid så tidig ålder? Nu går 50 procent av alla ettåringar och 84 procent av alla barn i Sverige i åldern 1-5 år på dagis.

Det har sagts att barn måste umgås med andra barn för att utveckla sin sociala kompetens. Men barn vid en sådan låg ålder som ett år behöver sin föräldrars närhet och uppmärksamhet, och inte andra barn eller överbemannade förskollärare. Jag förstår de föräldrar som måste lämna sitt barn på dagis på grund av en enorm ekonomisk börda. Men är det verkligen 50 procent av alla föräldrar som måste lämna sitt ettåriga barn på dagis?

Som förälder måste man säga upp sig från sitt jobb för att stanna hemma med sina barn. Och efter att man har varit arbetslös några år är det väldigt svårt att få ett arbete. Varje år som arbetslös är ett år utan pensionssparande. Det blir ett problem vid separation då den föräldern som har offrat sitt jobb för att stanna hemma med barnen inte har pensionssparat.

Vad du tänker göra med ditt barn är helt upp till dig. Vårt samhälle är uppbyggt kring att våra barn ska vara på dagis och att vi ska jobba. Beslutet om vi skulle börja med dagis togs för 40 år sedan. Jag vill inte ifrågasätta de föräldrar som sätter sina barn på dagis. Det jag vill komma åt är svårigheten i dagens samhälle att stanna hemma med sina barn. Samhället ska gynna och inte ”straffa” de föräldrar som väljer att vara hemma med sina barn.

Mer frihet till folket.

Örebro

”Tänkande Student”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons