Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlängd skolplikt löser inga problem

Annons

Kumla. Enligt Pisa-undersökningen har Sverige gått kraftigt bakåt i skolresultaten, inget annat land av de 33 OECD-länderna har fått så stora försämringar.

Nu vill Alliansen, som nu förtiden blivit som ett enda stort parti, utöka skolplikten till tio år. Man ska helt enkelt göra om de frivilliga förskoleklasserna till obligatoriska. Ett otroligt billigt förslag då redan 94 procent går i den allmänna förskoleklassen. För dem som inte klarar av grundskolan ska få läsa ett extra år efter nionde klass. Alltså kommer vissa lågpresterande elever läsa elva år i grundskolan. Ett segregerande tänkande av Alliansen anser jag.

Om man behöver extra hjälp redan i sjunde klass, ska man då få vänta till slutet av nian för att läsa igen det man hade svårt för? Det måste vara bättre att få hjälp i skolan när man behöver det. Och inte behöva vänta till slutet av grundskolan. Kan inte vara kul att ens kompisar slutar grundskolan men själv ska man få gå kvar och plugga ett år till på grund av att skolpolitiken är sådan.

Forskning visar att om man lägger pengar på att ha mindre klasser ger det bäst resultat. Jag tror kvaliteten i skolan ger bättre resultat än längden på skolgången.

Arbetsplatsombud Kommunal

Annica Sjöqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons