Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlegad syn på säkerhet driver förespråkare för kärnvapen

Annons

Lars Ströman försöker återigen att övertyga oss skeptiska läsare om att medlemskap i NATO är så pass åtråvärt att vi måste acceptera att bli bas för amerikanska kärnvapen och därmed bli måltavla för ryska. Få trodde att kärnvapenfrågan skulle bli aktuell igen efter Kalla kriget. Användning av kärnvapen ses i dag som helt osannolikt och inte ens sydkoreanerna är särskilt oroliga, all skrämsel från Kim och Trump till trots.

I dag är det stridskraft som räknas och inte diffusa löften om stöd, kärnvapenparaply eller stormakters avskräckande effekt.

De senaste årens kriser har också visat att kärnvapen är oanvändbara och att dess avskräckande effekt är överskattad.

De tycks fungera endast för att få balans mellan världens militära supermakter. För alla andra förblir kärnvapen endast ett säkerhetshot.

Övertron på kärnvapen som en fundamental del av säkerhetspolitiken har dessutom lett till kraftigt minskad försvarsförmåga, vilket har skapat påtaglig nervositet inom EU och blivit trätoämne inom NATO. Omvärderingen är redan i gång. Idag är det stridskraft som räknas och inte diffusa löften om stöd, kärnvapenparaply eller stormakters avskräckande effekt.

I dag är det 122 länder som öppet kräver ett förbud mot kärnvapen. Många fler kommer att ansluta sig när rädslan för repressalier så småningom avtar.

Jag är inte naiv när det gäller kärnvapnens framtid. Varken Trump, Putin eller Kim har planer på att göra sig av med sina och alla har sina anledningar.

För oss andra finns dock all anledning att ifrågasätta det rimliga i att demokratiska stater som gärna ser sig själva som förebild för resten av världen bygger sin egen säkerhet på hot med massförstörelsevapen och undantag från internationell rätt.

”Pershing II”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons