Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försök inte se ut som unga modeller

Annons

Örebro. Bland dagens tonårstjejer i Örebro finns ett kroppsideal uppmålat. Bilder på smala tjejer med magrutor och en glipa mellan låren, taniga Victoria secret modeller och så kallade Fitspo-konton vandrar runt i olika medier. Folk uppmanar varandra att äta mindre och träna mer och allt fler testar olika bantningsmetoder.

Många osäkra tjejer har ett mål att en dag vara nöjd med sin kropp och de blir blinda för konsekvenserna som drabbar dem. Alla människor har olika kroppsbyggnader och olika bra fettförbränning. Därför kan man inte ställa två individer bredvid varandra och jämföra skillnaderna. Det måste vara förståeligt, även i yngre ålder. Allt yngre personer testar på dieter som leder till ätstörningar. En del ätstörningar som anorexia och bulimi, sitter i hjärnan och är svårare att komma ur. Därför är det viktigt att förhindra sådana sjukdomar.

Träning handlar inte om att gå ner flera kilon i vikt och bli bara smal. Det handlar om att ta hand om sin kropp och att må bra. Att vara hälsosam gör att man får bättre matvanor och blir en piggare och gladare person, samt ökad muskelmassa. Faktum är att muskler väger mer än fett och för att bygga muskler måste man få tillräckligt med protein- och näringsintag.

Det man borde göra i stället för att sträva efter att likna en underviktig modell, är att acceptera varandra och framför allt sig själv. Vi har nått en gräns och det är dags för var och en att ta tag i det så inte fler ungdomar drabbas av samma problem. Vi borde i stället uppmana varandra att vara hälsosamma!

Örebro

”Bekymrad vän”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons