Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frihet i ett fredligt land

Annons

För varken första eller sista gången läser vi i morgontidningen hur Sverige fördöms som ett rasistiskt land av svensk media, ett land där nysvenskar hamnar i utanförskap och lever sämre än många svenskfödda. Samhället skylls för att unga rastlösa grupper av män eldar, kastar sten och slåss i segregerade områden. Sällan eller aldrig står det något positivt om hur bra liv många som sökt sig hit faktiskt fått.

Ekonomisk trygghet, bostad, frihet att välja livsstil, skolgång, tolk och arbetspraktik.

Aldrig i den vevan hör vi hur många svenskar som lever på långt mindre resurser och kanske ofrivilligt tvingas bo kvar hemma på grund av arbetsbrist och bostadsbrist. Slutklämmen kommer när nazismen och Nazityskland blandas in av media och likställs med Sverige 2013. Varför spotta på ett system som aldrig tidigare varit så generöst och anpassningsbart som det svenska och som erbjudit så många hundratusentals invandrade människor ett nytt liv med ekonomisk trygghet.

Nyligen läste jag en bok om hur det verkliga Nazityskland och dess grymma ledare under åratal notoriskt fängslade och förföljde inte bara judar utan även tyskar. De homosexuella sändes till koncentrationsläger med en rosa triangel på sina kläder. I Hitlers Tyskland hamnade de sist på den lägsta rangskalan. De som hade avvikande politiska åsikter sändes till Gestapos högkvarter för att torteras tillsammans med andra olyckliga offer. Oliktänkande var uteslutet.

Där någonstans vill jag kanske påminna mig om att judar varnas för att åka till Malmö för att de återigen utsätts för hot. Denna gång av muslimska grupper. Men där slutar också alla jämförelser med Nazityskland och grymheten att inte få leva fritt med sin religion och kultur.

Många av mina släktingar dog i koncentrationslägret Bergen Belsen. Farmor berättade hur hennes mamma försvann spårlöst. Förmodligen till en gaskammare. När hon sedan kom till Sverige efter krigsslutet med hjälp av de vita bussarna fick hon ett nytt liv. Precis som så många andra människor fått i det här landet.

Det är en skam att kasta sten, starta bränder och begå hedersvåld på fredad mark. En skam av svenska journalister att sedan skylla dessa handlingar på att de unga männen saknar sysselsättning och framtidstro. Att få bo i ett land där det står alla fritt att välja religion, att öppet kunna vara homosexuell, att utbilda sig efter eget val, eller att säga sin politiska mening borde inge framtidstro. Speciellt om man flytt från förtryck och diktatur.

Skarp er, media! Annars vinner Sverigedemokraterna nästa val!

Örebro

”Friheten att vara svensk medborgare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons