Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå inte på eko-bluffen!

Annons

Örebro. Många människor i vårt land har invaggats i tron att ekologisk odling är bra för miljön men att det också ger nyttiga livsmedel. Ingetdera är sant – konsumenterna får varken bättre livsmedel eller bättre miljö om de köper ekologiskt odlad mat.

Detta är budskapet från fyra forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) som debatterats riksmedia för två veckor sedan. Praktiskt taget alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga. Det statliga stödet på cirka 500 miljoner kronor skulle göra bättre nytta om det användes i det vanliga jordbrukets miljöanpassning.

Den mest dramatiska effekten av om allt livsmedel som produceras i Sverige skulle vara ekologiskt odlat är att vi behöver utöka åkerarealen från 2,6 miljoner hektar till 4,3 miljoner hektar.

Så mycket åkermark har aldrig funnits i Sverige. Alternativet blir då att öka importen i stället.

Men eftersom miljökonsekvenserna är lika negativa var än ekologisk mat odlas är det ingen lösning globalt sett.

Hundra procent ekologisk odling skulle vara en katastrof för framtida livsmedelsförsörjning och en säker väg till svält på vår planet.

Sett mot de här vetenskapligt belagda fakta är det förvånande att så många människor gått på den här bluffen och köper både dyrare och mindre miljövänliga livsmedel.

Det vore kanske på sin plats att miljökramarna bemötte vetenskaplig evidens i stället för att komma med sina ideologiska floskler.

Örebro

”Kritisk konsument”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons