Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge mer plats för datorerna i skolan

Annons

Nu när jullovet är över för oss elever noterar jag som går på en kommunal gymnasieskola hur otroligt mycket papper jag samlat på mig under höstterminen. Är det verkligen nödvändigt att ha så mycket pappersarbete i skolan år 2011 när det finns både datorer och iPads? Kommunpolitikerna ska redan få läsplattor och Lena Baastad säger att det är kostnadseffektivt, är det då inte rimligt att börja anpassa skolan för den IT-revolution som vi befinner oss i?

Fördelarna är stora med att ge de elever som går linjer med mycket pappersarbete tillgång till en dator eller läsplatta, och anpassa utbildningen till det. Det finns en enorm potential att övergå från papper till datorer och läsplattor. Allt från vanligt skolarbete, prov och omdömen kan göras effektivare på en dator än på ett papper. Genom kommunens interna e-mejlsystem ”Emil” så sammankopplas hela verksamheten. Varför ska lärare tvingas skriva in mängder med pappersarbeten när det finns ett enkelt och effektivt alternativt?

En vanlig kritik mot att digitalisera skolan är att eleverna bara skulle sitta och spela dataspel och chatta på Facebook. Självklart måste det vara enkelt för lärarna att kontrollera vad det är som eleverna gör på sina lånade datorer och läsplattor.

Dessutom tar friskolorna allt större plats i kommunerna, och det kan vara svårt för de kommunala skolorna att konkurrera med de friskolor som lovar gratis busskort, någon utlandsresa och en bärbar dator för varje elev. Jag vet många som lockades till olika fristående gymnasieskolor på grund av sådana erbjudanden.

Så politiker i Örebro, sikta mot framtiden och börja modernisera den kommunala skolan!

Örebro

Robin Nilsen, 16,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons