Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Järntorget till busshållplats

Annons

Örebro. Jag håller med näringsidkarna runt Järntorget. Torget ska fyllas med folk och aktiviteter. Inte fler byggnader. Som näringsidkarna påpekar finns redan lite för många byggnader på torget, men ack så nödvändiga. Speciellt den ena. Konstverken, däremot, pryder sin plats. Ankan är min absoluta favorit!

Jag vill slå ett slag för en idé, jag haft länge. Nja, länge? Jag vet inte hur länge sedan senaste ombyggnaden var, då man gjorde piren, eller vad vi ska kalla det och de nya busshållplatserna på Storgatan.

Alla vi som cyklar på stan har upplevt hur bökigt det är att komma fram med cykel på Storgatan, redan när det står en buss på vardera sidan.

Står det sedan två tre bussar på var sida föredrar jag att kliva av cykeln och leda den på trottoaren. Dels är det trångt, dessutom rusar folk mellan bussarna rakt ut i gatan, när de ska byta buss.

Okej, de som springer över gatan för att byta buss är ganska vältränade och oftast unga. De tål nog att bli påkörda av en cykel. Men ibland kommer en taxi smygande mellan bussarna, och då kan det gå lite sämre.

Jag skulle vilja göra Järntorget till en busshållplats.

Låt alla norrgående bussar gå runt torget, medurs. Alla dörrar hamnar då in mot torget.

Vissa södergående bussar kan också ta ett varv runt torget, medan de flesta kan stanna på torgets östra sida, utanför Pressbyrån eller utanför Rosalies.

Då ser jag framför mig dessa ungdomar, som rusar över torget för att byta buss. Bra mycket trafiksäkrare.

En del, som inte har så bråttom, får en fin promenad och kan kanske slå sig ner på lite sittplatser, som finns på torget. Kanske ta en fika eller en öl, i väntan på nästa buss.

För cyklisterna blir det också mycket trevligare och säkrare.

Nackdelarna, som jag ser det, är att vi missar några parkeringsplatser, körtiderna för vissa bussar förlängs med en till tre minuter och att ett par träd kanske måste offras i Järntorgets västra hörn.

Örebro

Sten Lang

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons