Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Örebro till en klotterfri stad

Annons

Örebro. Örebro kommun bör rusta sig för att avsätta tid och resurser för att göra Örebro till en klotter- och klisterlappsfri stad. Nu finns klotter och klisterlappar på fastigheter, murar, stolpar, el- och teleskåp, stuprör, papperskorgar, häckar och mycket annan privat och offentlig egendom.

Finns viljan? Redan befintligt klotter/klisterlappar (nedskräpningen) kommer naturligtvis att ta tid att få bort. Under arbetets gång bör man prioritera nytillkommen nedskräpning. Den bör tas bort helst inom några timmar efter det att den tillkommit. Skälet är att marodörerna ska märka att det inte ”lönar sig” eftersom förstörelsen knappt hinner ses innan den är borttagen. Det gäller att så att säga svälta ut nidingarna.

Det finns flera vinster med detta:

1. Örebro blir en så myc-ket trevligare och attraktiv stad att bo/arbeta i och besöka.

2. Örebro kan bli Sveriges första klotter- och klisterlappsfria stad, vilket bör ge medial uppmärksamhet, kanske till och med internationellt.

3. Initialt ökar naturligtvis kostnaderna, men på sikt kommer de sannolikt att avta, men förmodligen inte helt försvinna. Med en ständig och alert beredskap skulle det förvåna om inte de ackumulerade kostnaderna blir mindre än nu. Det är för övrigt en rimlig gissning att till exempel fastighetsägarna kan lockas att vara medfinansiärer (trivsammare boendemiljö, nöjdare hyresgäster etcetera) i projektet.

Det vore bäst om det går att få politisk enighet om att genomföra detta. Men annars skulle säkert någon politisk fraktion kunna adoptera förslaget och därigenom skaffa sig ett sannolikt populärt argument i kommande valrörelse. Ett argument som dessutom skulle vara enklare och billigare att genomföra än många andra löften som traditionellt brukar se dagens ljus under valår.

Örebro

”Klotterhatare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons