Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiet behöver förnyas

Annons

Gymnasieundervisningen är för låst och fast i gamla rutiner. Att dag in och dag ut få sitta på en hård stol och lyssna på en lärare som maler på om sådant man ofta redan har kunskap om är både tråkigt och ger dålig utveckling för individen och till yttermera visso kan det bli skadligt för samhället i stort.

En vanlig lektion innebär ofta att läraren står framme vid tavlan och går igenom ett arbetsområde. Läraren ger massivt med fakta och detta fortskrider ofta flertalet lektioner. Därefter ska eleven skriva en uppsats om genomgånget ämne på lektionerna. Det tar ofta en månad per område minst. Då hinner man förståeligt ej gå igenom speciellt många områden, som eleverna skulle ha nytta av vid vidare studier och i arbetslivet.

Varför låter man då inte i stället eleverna själva läsa in sig på valt ämne? Det räcker att läraren ger information om vilket ämne eleverna skall studera och hur detta skall redovisas. Läraren skall då vara mer en hjälp att förklara och kunna bistå vid problem, i stället för att vara den direkta förmedlaren av kunskapen. Om eleverna då läser in sig på ämnet till exempel på Nationalencyklopedins hemsida eller dylika sidor, så får eleverna dels jobba i sin egna takt och kunskapen blir mindre vinklad efter lärarens åsikter. Dessutom så tar ofta läraren upp för en del elever redan kända fakta, vilket leder till onödigt slöseri av tid. Är det då inte bättre att eleverna kan gå igenom den fakta som de själva ej redan har kunskap inom? Jo, självklart!

Att ge eleverna mer frihet så skulle dessutom förbereda dem bättre för arbetslivet, för hur ofta har man en chef som står och jobbar åt en? Väldigt sällan, så därför bör gymnasieskolan också börja anpassa eleverna så de sedan lättare kan göra ett gott arbete på arbetsplatser efter skoltiden.

Elever behöver frihet under ansvar.

"C.S”

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons