Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns oskyldigt dömda

Annons

Leif GW Persson säger i ”Veckans brott” den 1 februari, att av cirka 150 livstidsdömda kan ett halvdussin vara oskyldigt dömda. Ett livstidsstraff varar minst 21 år. Det betyder att minst 126 fängelseår har tilldelats människor för brott som andra har genomfört.

Vid en försiktig skattning av alla fängelsedömda räknar man med att en procent är oskyldigt dömda (källa: Dick Sundewall). I runda tal sitter i dag således 100 personer i våra fängelser som inte är skyldiga till brott. Just nu ligger en nyss avslutad utredning från regeringen klar att läggas på riksdagens bord. I den föreslås att all överprövning i högre rätt tas bort både i brottmålsdomstolarna och förvaltningsdomstolarna.

För några år sedan gjorde man om reglerna i hovrätterna vid överklagan. För ringa brott måste man ansöka om prövningstillstånd, vilket sällan medges. För grövre brott medges (ännu) i allmänhet alltid ny prövning. Men vittnen kallas inte. Hovrätten nöjer sig med att se och lyssna på bandade vittnesmål.

Det nya förslaget avser att ta bort all rätt till överklagan. Tingsrätten/förvaltningsdomstolen blir enda och sista instans. För att få upp sitt mål i högre rätt måste prövningstillstånd beviljas. Och det kommer endast att ske i sällsynta fall.

Rättssäkerheten är på väg att urholkas på ett skrämmande sätt. Jag ser en utveckling då vi alltmer måste hantera oskyldigt dömda inom kriminalvården. Ett förfärande perspektiv.

Kumla

”BG, fängelsepastor”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons