Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har polisen rätt kompetens?

Annons

När barnmordet i Ljungby äntligen klarades upp efter två månaders utredning av 40 poliser framkommer det att det är ett barn i tioårsåldern som utfört mordet. Av den 3 000 sidor långa utredningen kan man utläsa att det under hela utredningstiden egentligen bara fanns en misstänkt – nämligen tioåringen.

Allmänheten har på grund av medieuppgifter för länge sedan dragit slutsatsen att mördaren måste finnas bland den mycket begränsade kretsen av ”lekkamrater” som för tillfället umgicks med offret. Hur kan det ta så lång tid för alla dessa poliser att komma fram till samma slutsats?

I fallet med tillslaget i oktober mot flera barnfamiljer i Göteborg misstänkta för förberedelse till terrorbrott gjorde polisen precis tvärtom. På grundval av ett enda som polisen säger ”trovärdigt” vittne, stormar man in mitt i natten med tunga vapen och griper misstänkta personer. Detta trots att det fanns uppgifter dagen innan ingripandet som talat om för polisen att de var på fel spår.

Efteråt säger chefsåklagaren att vittnesmålet som utpekade terroristerna var ”oerhört svajigt”. Ingripandet visade sig var helt fel.

För några år sedan drabbades min förening av inbrott där några datorer var tjuvarnas mål. Trots larmade lokaler hann man rafsa med sig det man ville ha. Polisanmälan gjordes. Tjuvarna kom naturligtvis undan lagens alltför korta arm.

Ungefär samtidigt gick det att läsa i NA att bara tre-fyra procent av alla datorstölder klarades upp. Detta är förstås en skrämmande låg siffra och betyder att det i princip är riskfritt att begå ett sådant brott.

För allmänheten vore det mest effektiva om polisen finns i beredskap att rycka ut när någon larmar. Kommer polisen för sent till brottsplatsen är risken stor att brottet aldrig klaras upp. De 40 poliserna i Ljungby gör naturligtvis mest nytta om de kan vara ute på fältet i stället för skrivbordsarbete. Åklagare och andra yrkesgrupper får sköta utredningsarbetet. Frågan är om polisen har rätt kompetens för att utreda brott?

Örebro

”Vän av lag och ordning”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons