Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela avregleringen blev fel

Annons

Avregleringen av elmarknaden och framför allt försäljningen av Örebro Energi var två jättestora fel av politikerna.

Om kommunen behållit det välskötta energibolaget hade man kunnat hålla en lägre prissättning och ändå gjort jättestora årliga vinster.

Flera energibolag motiverar sina höga nätavgifter med eventuella kommande investeringar vilket är tvärtemot vanliga normer där företag investerar och sedan tar ut kostnader för utförd investering. Detta är ett sätt att felinformera och att utnyttja en monopolställning för övervinster eftersom konsumenterna är låsta till nätägaren.

Vad som är värre är den tillämpade marginalprissättningen som ligger till grund för stora övervinster. Man missköter vatten- och kärnkraften eller medvetet reglerar ner den för att få importera eller köra några egna dyra kWh från skitig kol eller gasturbiner. Staten borde naturligtvis se till att prissättningen av energin sker efter genomsnittskostnaden för produktionen och därigenom konkurrera med väl skötta anläggningar. Jag förstår att staten som tjänar pengar på Vattenfall och i momsintäkter inte är intresserade av att rätta till detta oärliga ”vansinne”. Stora energikrävande företag borde bygga egna mottrycksverk och spola ”elmaffian”.

Sverige har som jag sett det alltid fört en bedrövligt dålig energipolitik i jämförelse med Danmark, som sedan minst 30 år tillbaka premierat varje liten kommun med fördelaktiga lån där man installerat till exempel vindkraft och gasdrivna motorer, som driver egna generatorer och kylvattnet har utnyttjats till fjärrvärme för uppvärmning. På detta sätt kan varje enskilt litet samhälle erhålla en säker och ekonomisk el- och värmeförsörjning. Avregleringen och kommunernas försäljning av välskötta energibolag till de tre stora ”drakarna” är ett oerhört stort misstag där mycket stora intäkter går till Tyskland och Finland i stället för att kommunerna hållit en modest taxa och ändå gått med god vinst.

Örebro

”Arne P.”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons