Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten förslår inte

Annons

När man på nära håll kan studera hur vår hemtjänst fungerar ställer man sig många frågor. Är det verkligen optimalt att varje brukare ska ha så många olika personer som sköter om sig? Varför vet inte alla som kommer hem till de äldre vad som ska göras? Varför tar man inte hänsyn till de äldres önskningar om hur vården ska gå till och varför kan man inte mer påverka de tider när man vill ha hjälp?

Man kan verkligen fundera över vad ”brukare i centrum” står för när man på nära håll kan följa hur hjälpen i hemmen fungerar till våra äldre.

Riksdagen har i social-tjänstlagen infört en ny bestämmelse som säger att äldreomsorgen ska arbeta utifrån en nationell värdegrund. Vilket avses bland annat att ”äldreomsorgen bör värna och respektera vars och ens rätt till privatliv och kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning”. Det är dags att man på allvar börjar arbeta efter det även i Örebro.

På Socialstyrelsens hemsida kan man gå in på äldreguiden och jämföra kvaliteten på vården just där vårdtagaren bor mot hur kvaliteten ser ut med ett riksgenomsnitt. Intressant läsning.

Insatserna inom hemtjänsten borde vara av högre kvalitet och den äldre personen borde få ett gott bemötande samt att man borde lyssna bättre på vad de äldre har behov av. Det är dags att införa valfrihet om vem som ska utföra vården om de äldre i hemmen även i Örebro.

Stora Mellösa

”Anhörig till en som har hemtjänst”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons