Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hinner inte ta några raster

Annons

I min bekantskapskrets finns en äldre kvinna som är i det närmaste totalförlamad efter en misslyckad operation. Enligt hennes vårdprogram ska hon få hjälp med toalettbestyr, frukost och medicinering, ibland duschning, klockan 9 varje morgon. När vårdarna kommer, ibland en till två timmar försenade, är de frustrerade och ledsna över att inte hinna med.

De berättar att de inte hinner ta några raster och ibland hinner de inte ens med att äta lunch. Då de berättar detta för sin chef får de rådet att ta med ett äpple i bilen. Hur kan en chef i kommunen visa ett sådant förakt för sina underställda och de arbetsmiljölagar som finns?

I tidningsreportage har vi nyligen kunnat läsa att högsta chefen och det ansvariga kommunalrådet är nöjda med den nya ordningen för planering av arbetet, som görs med hjälp av ett dataprogram. Flera hemvårdsgrupper har stora svårigheter att använda programmet då det inte tar hänsyn till de särskilda förhållanden som råder inom olika områden. Resurserna är enligt högsta ledningen tillräckliga och systemet är det inget fel på.

Problemet är personalens attityd, man har inte ”tagit till sig” det nya. Som vanligt skyller byråkraterna i den hierarkiska överbyggnaden på folket på ”golvet”. Om kartan inte stämmer med verkligheten är det tydligen verkligheten det är fel på. Varför inte följa en grupp ”som inte tagit till sig det nya” under en dag? Tänk om de har rätt?

För att man ska trivas och kunna göra ett bra jobb fordras att man upplever jobbet som meningsfullt, att man får uppskattning, har inflytande och att det är hanterbart. Att personalen upplever jobbet som meningsfullt och att man som regel är uppskattad av vårdnadstagarna är omvittnat.

Någon uppskattning från ansvarigt håll verkar man däremot inte få. Inte heller tar man sitt arbetsgivaransvar.

Örebro

”JIB”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons