Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög hastighet orsakar olyckor

Annons

Signaturen ”Swen” skriver om indragna körkort i förhållande till antalet olyckor. Jag tror inte att ökningen har med antalet indragna körkort att göra över huvud taget. Jag har empiriska bevis för att antalet olyckor ökar efter att ha vistats på vägarna 1000-tals mil de senaste åren.

Hastigheterna bara ökar. Aggressiviteten i trafiken ökar. Det är inte ovanligt att man blir omkörd av fordon i minst 120 kilometer i timmen på 70-sträckor. Bosse Bildoktorn sade nyligen i radio: ”Några har kanske bråttom till sjukhus eller så, men varför åker alla Audi?” Extra fort går det då en tvåfilig väg blir en körbana. Man skall bara om innan vägen blir smalare.

Åker man motorcykel så verkar det som alla bilister ska om av princip. Det har hänt alltför många dödsfall i år då bilister inte ser eller har missbedömt en motorcyklist. Ofta provocerar bilister mc-förare till accelerationstävlingar vid rödljus i tättbebyggda områden. Löjligt. Tänk efter. En vanlig MC väger kanske 200 kilo och har 75 hästkrafter. En vanlig bil väger 1500 kilo och har 100 hästkrafter. Det behövs ingen kommentar. De som försöker provocera har troligen aldrig suttit på en MC och fattar inte att minsta 125-kubikare accelererar ifrån en bil. Provokation onödig alltså.

Det är många olyckor med lastbilar. Många har vält eller kört av vägen i sommar. De välter inte utan anledning. Ofta är för hög hastighet orsaken. Tempot är för högt på grund av lönsamheten och man undrar hur det är med lönsamheten om lasten aldrig kommer fram?

Husvagns- och släpvagnsekipage vinglar fram i över 100 kilometer i timmen och till sist orsakar vobblandet en krasch. Olycka står det i tidningen om alla dessa händelser. Njaa ... det är nog snarare alltför aggrssesiva och olämpliga förare som är orsaken.

”Åsyna vittne”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons