Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta tillåtna hastighet betyder inte lägsta tillåtna hastighet

Annons

Svar till ”EPA väck, fläckfria däck” (NA 10/8).

Har du verkligen körkort? Om du har det borde du känna till att vägmärket ”C 31 hastighetsbegränsning” anger högsta tillåtna hastighet och inget annat! Citat från Transportstyrelsens hemsida, avdelningen C förbudsmärken: ”Märket anger förbud mot att föra fordon med högre hastighet än den som anges på märket. Det finns inte ett ord om lägsta hastighet!

Oklart varifrån irrläran om att C 31 anger någon slags medelhastighet kommer ifrån, men insändaren bidrar tyvärr till att felaktiga uppgifter sprids.

En person som framför ett fordon i lägre fart än den som står på skylten gör inget fel. Det är bakomvarande och snabbare trafikanter som är skyldiga att agera enligt gällande bestämmelser. För att undvika trafikolyckor skall en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna. Så står det i Trafikförordningen från 1998.

Vidare så står det att ”En trafikant skall uppträda så att han eller hon inte i onödan hindrar eller stör annan trafik. Det sista passar bra in på EPA-traktorer men de kan, och får, inte köra fortare än de bestämmelser som gäller för den typen av fordon.

Men visst kan de med sin långsamma fart vara en trafikfara i vissa lägen, det håller jag med om.

”Trötter”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons