Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj lärarnas lön och status

Annons

Lärare är ett livsviktigt yrke. Jag är ny lärarstudent i Örebro och har under min tid här hört så många oändliga diskussioner om lärarlöner, om vilket dilemma det är och om hur riksdagen ska lösa detta. Om ni lät svenska folket bestämma lite mer så skulle det gå så otroligt mycket bättre.

Högskoleverkets chef tjänar 99 000 kronor i månaden, dela det på fyra så har en kommun råd att anställa fyra lärare till. Om vi ska utgå ifrån hur hög examen du har så ligger lärare väldigt högt upp. En gymnasielärare studerar cirka 4,5–5,5 år och tjänar i snitt 24 000 kronor i månaden med en master eller magisterexamen. Medan en socionom studerar i cirka tre år och tjänar

30 000 kronor och har en kandidatexamen. Är det bara jag som ser ett mönster i samhället?

Personer i maktpositioner säger att ”vi vill förbättra Sverige” och att det ska vara jämlikhet, rättvisa. Ändå sitter de där och tjänar fem gånger en lärarlön, och ärligt talat så tror jag inte att de klagar.

Men nu till det väsentliga. Lärare är verkligen ett livsviktigt yrke. Föreställ er en framtid utan lärare, att ingen vill bli lärare (kanske på grund av dålig lön). Vad skulle hända med vår utveckling, både socialt och teknologiskt? Vissa kanske tänker, ja men läkare är ju mycket viktigare, de räddar liv varje dag! Ja, det är så sant men för att bli läkare behövs det lärare, för att ens lära dig läsa eller skriva så behövs det någon form av mentor eller lärare.

Så snälla riksdagen, Örebro kommun och alla andra kommuner. Se över våra skattepengar och spendera dem väl för enligt många undersökningar så vill allt färre studera till lärare på grund av den dåliga lönen för det viktiga arbetet vi gör.

Örebro

”Besviken lärarstudent”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons