Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägare en utsatt grupp

Annons

Under den senaste veckan har först ”CGS” och sedan ”Skärpning” ondgjort sig över hundägares bristfälliga samhällsansvar. Jag har ingen annan åsikt i sakfrågan än dessa insändare men det är tonen i texten som jag förundras över. Att alla hundägare ska stå till svars för vissa oansvariga personers handlingar med ”10 000 kronor i hundskatt” och ”hälsovårdsnämnden ... ska begränsa antalet hundar ...”.

Samma retorik kommer igen ännu tydligare i andra insändare när diskussionerna kommer in på jakt och specifikt rovdjursjakt. Då ska också hela jägarkåren straffas för att någon kriminell tjuvskjutit till exempel en varg och vem kommer inte ihåg ”Jägaren” som sköt en kvinna upp i Norrland för några år sedan.

Det allvarliga i denna typ av allmänna anklagelser kommer fram tydligt då man använder det jag vårdslöst kallar ”Judetestet”. Byt helt enkelt ut gruppen du anklagar mot ”Jude” (eller ”Same” om du vill ha en svensk variant) så får du reda på om dina åsikter har gått över gränsen och inte handlar om själva sakfrågan längre utan om hets mot någon specifik grupp. Hur känns det att säga ”Judar ska betala 10 000 extra i skatt” eller ”Hälsovårdsmyndigheten ska begränsa antalet ”Judar” som har hund?”

Känns din åsikt väldigt obekväm helt plötsligt så kan du vara ganska säker på att du missat själva sakfrågan och hamnat på pajkastningen och hat-retorikens sida. Så för att gynna debatten och minska hatet mellan grupper angrip problemen med sakliga argument och låt inte alla hundratusentals oskyldiga klä skott för era angrepp.

Nora

”Hundägare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons