Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundar vill också bada

Annons

Örebro. Att det inte finns badbart vatten – förutom kranvatten – på rimligt avstånd från Örebro är en skam för en stad som ligger vid landets fjärde största sjö. Tvåbenta örebroare får ta sig ett par mil för att nå någorlunda vatten. Fyrbenta får ta sig åtta mil (enkel resa)! Vid Tivedsbadets bondeägda del av stranden får vi tvåbenta njuta tillsammans med våra fyrbenta trogna vänner av ljuvlig svalka i rent, kristallklart vatten, som nås från en långgrund sandstrand med lagom skuggande tallmo där bakom.

När det gäller tillgänglighet för människor med hund har Örebro mycket att lära, även om staden på grund av gamla miljösynder inte kan bjuda särskilt lockande bad över huvud taget. Att som fritidsförvaltningen rakt över försvara förbud mot hundar på badstränder i hela kommunen är inget annat än diskriminering av minst 13 procent av Sveriges hushåll (andel hundhushåll).

Fritidsförvaltningen visar en rent otrolig ignorans, okunnighet och fantasilöshet när man som skäl anger att hundar sprider parasiter och tarmbakterier och att hundar på badstrand kan jämföras med om man tillät kossor och grisar på samma plats!

Hundar är familjemedlemmar, som man inte lämnar ensamma hemma, när familjen åker ut för en baddag. Hundägare håller självklart sina fyrbenta vänner (oftast sängkamrater och barnvakter) året runt fria från parasiter. Ansvarsfulla hundägare rastar sin(a) hund(ar) innan de går ut på stranden/i vattnet och plockar för övrigt upp efter dem (något som inte gäller i samma utsträckning för tvåbenta, som lämnar ett och annat efter sig i naturen).

Vad tarmbakterier anbelangar, så för människor med sig sådana i samma eller större utsträckning. Rent äckligt är det för övrigt när små barn gör ifrån sig direkt i vattnet, vilket förekommer (blöjbarn ska givetvis ha badblöja på)! Att man inte vill ha lösspringande hundar bland badande och barn och hundrädda är självklart – det vill inte heller hundägare, även om vi som släkte är mera förstående och toleranta mot eventuella främmande fyrbentas levnadsglada och välvilliga uppvaktning.

Nej avdela en del av den tillgängliga stranden (inte med automatik den sämsta!) för människor med fyrbenta familjemedlemmar! Det fungerar mycket väl på många platser i övriga Sverige. Varför inte i Örebro?

Örebro

”Bara en gräsrot”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons