Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundrastplatser viktigare än en skatepark

Annons

Örebro. Just nu bygger Örebro kommun en skateboardanläggning i den centrala Drottningparken i Örebro. En aktuell kostnadsuppskattning för denna är 17–18 000 000 kronor i anläggningskostnad. Till detta kommer löpande underhåll och renhållning med mera. Den kommer säkert att glädja kanske något hundratal aktiva återkommande skateboardälskare. Bra för dem.

Å andra sidan finns det statistiskt cirka 10 000 hundar i Örebro. Älskade av kanske 10–20 000 ägare och ägarfamiljer (skatte-betalare och röstberättigade). Mycket få av dessa hundar har möjlighet att få springa fritt (det egentliga normalläget för friska hundar) i kommunen. Lokala bestämmelser och tidsbestämda eller generella regler och ordningsföreskrifter begränsar. Möjligheten att få springa fritt och leka – oftast bara ensamma – ges bara hundar med tillgång till privat mark som är inhägnad med tillräckligt höga stängsel.

En någorlunda centralt belägen hundrastplats skulle ge den möjligheten. Hundägarna får ett ytterligare skäl att komma ut och röra på sig, vilket gynnar fysisk hälsa och mentalt välbefinnande. Hundarna mår bättre, fysiskt, mentalt och socialt.

På samma plats där skateboardanläggningen nu byggs fanns redan ett nedgånget område stort som två tennisplaner och försett med ett högt stängsel. Allt som skulle behövts för Örebros hundar och hundägare skulle ha varit att jämna till marken, ställa dit några kommunala soffor och pappers-/sopkorgar samt hänga dit en stängbar grind. Allt för en kostnad som knappast kan ha överstigit en promille av kostnaden (17–18 000 kronor) för skateboardanläggningen. Och till glädje för betydligt fler än något hundratal hundägare (och hundar).

Möjligheten i Drottningparken är naturligtvis körd, men det finns kanske andra liknande.

Tänk om?

Örebro

Jimmy Clark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons