Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrott i skolan bra för vissa

Annons

Nyligen läste jag en artikel om en studie hur fysisk aktivitet i skolan påverkar grundskoleelevers gymnasiebehörighet. I studien framgick det att ”96 procent av dem som haft daglig idrott blev behöriga till gymnasiet medan 89 procent av dem som haft gymnastik två gånger i veckan blev behöriga.”

Det är en skillnad på sju procentenheter. En marginell skillnad som knappast kan förklaras med att den ena gruppen hade mer fysisk aktivitet. I Örebro finns det enorma skillnader i behörighet. Cirka 25 procent är behöriga i Vivallaskolan mot 100 procent i Engelska skolan. Det beror nog inte på att Engelska skolan har mer idrott.

Misstro mig inte, fysisk aktivitet är positivt men vi är alla olika som individer. Vissa elever gynnas säkert i sina betyg av att ha mer idrott medan det har noll påverkan på andra. Det finns betydligt bättre sätt att öka behörigheten än att omprioritera lektionstid och tvinga alla elever att ha ännu mer idrott. Det ger frågan om hur ett ämne som idrott ska betygsättas.

För en del elever är inte idrotten en rolig omväxling från de andra ämnena. Tvärtom mår vissa i stället psykiskt dåligt. I dag har jag insett att man är bra på olika saker men under högstadiet kände jag ofta en ångest inför idrottslektionerna. Jag trivdes jättebra i min klass men under idrottslektionerna hade jag inget som helst självförtroende och kände mig bara värdelös. Samtidigt skulle idrotten betygsättas efter individens förutsättningar. Det är en lögn. Jag är säker på att trots det där om individen så hade jag i praktiken aldrig någonsin kunnat få ett MVG i ämnet.

Skolan måste se på elever som individer och inte som ett kollektiv. Då fun-gerar det inte att öka behörigheten marginellt genom att omprioritera lektionstid och tvinga på elever betygsatt idrott varje dag.

”Ung örebroare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons