Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför betyg i ordning och uppförande

Annons

Örebro. Borde vi inte införa betyg i uppförande och ordning i skolan igen? När jag är ute i mitt bostadsområde är det inte sällan jag hör könsord, mordhot och annat otrevligt. Det som oroar mig mest är att det inte bara är tonåringar jag hör utan ibland så unga som förskolebarn. Jag tror att de allra flesta kan hålla med om att samhället har gått framåt på de flesta fronter men att uppförandet hos många yngre blir allt sämre.

Skolan ska inte ta över uppfostran av barn men då många föräldrar uppenbarligen inte har lyckats med att hålla sina barn ifrån oönskat beteende kan ett betyg i uppförande och ordning vara en hjälp på traven. Vissa elever kanske inte skulle bry sig om att de får sämre betyg för att de beter sig opassande men att föräldrarna genom betygen får kännedom om barnets uppförande är önskvärt då många troligen inte känner till hur deras barn beter sig.

Enligt artiklar i DN och SvD är majoriteten av lärarna för ett återinförande av betyget, vilket visar på att det skulle behövas. Det skulle även kunna förbättra de sjunkande studieresultaten eftersom en god studiemiljö är viktig för eleverna.

Barnen är vårt bidrag till eftervärlden, de är framtiden. Som det ser ut nu blir klimatet i samhället hårdare och kallare och vi kan konstatera att det inte kommer att bli bättre med tiden utan åtgärder. I dag fokuserar man väldigt mycket på elevers rättigheter, men de har även skyldigheter och de behöver lära sig att ta ansvar för sitt eget beteende.

Örebro

Rebecca Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons