Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför kameror i taxibilarna

Annons

För några dagar sedan blev ytterligare en taxiförare rånad i Örebro. Alltför ofta hör vi om rån och feg misshandel av taxiförare, som inte har en chans mot de kunder som är aggressiva. Det spelar ingen större roll att det finns larm installerade i bilarna. Vad hjälper larmet en förare som befinner sig i akut nödläge till exempel i Brickebacken, Lindesberg eller ute på landsbygden? Larmet går till taxis växel i Örebro. I värsta fall har föraren inte ens möjlighet att trycka på larmknappen. Det finns tyvärr också exempel på taxiförare som utnyttjat situationen, då de varit ensamma med en kvinna. Jag har väninnor som är rädda för att åka taxi ensamma med en manlig förare.

En del taxibolag satsar mycket på säkerhet, till exempel Örebro läns taxi som har alkolås i alla bilar och som nyligen lanserade så kallade familjekonton där tonåringar utan pengar kan få åka hem utan att betala direkt. (Dessutom är bolagets satsning på miljöbilar lovvärd.) Nu är det väl hög tid att också installera kameror i taxibilarna för att öka säkerheten? En hel del har hänt på teknikens område de senaste åren.

Det negativa med övervakningskameror är en kostnad men i långa loppet skulle det löna sig. Vad kostar inte rehabiliteringen av en drabbad förare? Det finns exempel på att det tagit år innan han eller hon kunnat återvända till jobbet. För anhöriga kan det också bli problematiskt att gå vidare. På de platser där man har kameror i taxibilar, till exempel Västerås, sker det nästan inga rån.

Vem vill ha ett helt övervakat samhälle? Inte jag. Självklart är det bättre med en förändring av attityder, en kursändring av hela samhället. Men medan vi väntar på att det idealtillståndet ska uppstå i världen, borde det finnas kameror i alla taxibilar som rullar i vårt län.

Örebro

”Rör inte min taxiförare”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons