Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför kortare arbetstid

Annons

Jag tycker man ska korta arbetstiden till 35 timmar i veckan, vilket ingen talat om i denna valrörelse. Det skulle i teorin minska antalet arbetade timmar med 8,8 procent, vilket skulle ge arbete till alla arbetslösa om de fick jobba in de saknade timmarna.

Med andra ord de som har arbete jobbar för myc-ket för att jobben ska räcka till alla, i stället skulle vi dela solidariskt på jobben. Jag finner det märkligt att det inte blivit några arbetstidsförkortningar under de senaste årtiondena.

När jag började jobba i början på 60-talet var arbetstiden 48 timmar för att sedan gå ner till 45 och 40 timmar beroende på att vi effektiviserade arbetslivet, men på de senaste 30 åren har inget hänt. Förmodligen beror det på att vi ska mata de omättliga datorerna med uppgifter.

De som på detta sätt skulle få jobb ska utbildas av företagen utifrån de behov som finns så utbildningen anpassas till individ och företag. Man kan inte vänta sig att samhället ska svara för det då behoven är individuella och utbildningen måste pågå under hela arbetslivet.

Om jag skulle levt på min grundutbildning i 40 år skulle jag inte varit till stor nytta för arbetsgivaren. Ytterligare ett skäl till en arbetstidsförkortning är att man ska söka jobb på hela arbetsmarknaden vilket i de flesta fall innebär resor och dessa måste ju räknas med i arbetstiden.

Lindesberg

Gert Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons