Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför legitimation för kuratorer

Annons

Kuratorn arbetar med patienter som drabbats av sjukdom och/eller hamnat i kris av olika skäl. Patienter har rätt till kvalitetssäkrad psykosocial behandling. Detta kan garanteras genom legitimering av kuratorer och den tillsyn av deras yrkesutövning som det medför.

När livet gör ont och skyddsnäten brister så behöver man stöd för de tankar och känslor man har utan att problemen behöver psykiatriseras. Kärnan i arbetet är samtalet, kuratorn gör ett kvalificerat psykosocialt

behandlingsarbete och har dessutom ofta specialiserade påbyggnadsutbildningar inom sitt verksamhetsområde.

Kuratorn har kunskap om lagstiftning inom socialtjänst och hälso- och sjukvård och kan samhällets organisation. Kuratorn ser människan i sitt sociala sammanhang i relation till familj, arbete, ekonomi och har kunskaper om vart man ska vända sig med olika frågor.

Kuratorns arbete är kostnadseffektivt och minskar vårdtider och patienters lidande.

I sjukvårdens Sverige har de flesta yrkesgrupper legitimation i dag. Legitimationen är det yttersta beviset på samhällets krav på kvalitet, kompetens och erfarenhet. Legitimation skulle vara en garanti om miniminivå på professionellt psykosocialt arbete. Det handlar om att människor ska känna sig trygga i att de möter personal med rätt utbildning och kompetens.

Samhället ställer större krav på individen, välfärden har urholkats, vilket kan riskera att öka människors ohälsa. Forskningen visar ett klart samband mellan social situation och sjukdomstillstånd, vilket innebär att den fysiska hälsan förbättras om den sociala situationen är god.

Inför legitimation för kuratorerna nu!

Eva Holmberg

Akademikerförbundet SSR

Örebro

Beatrice Jardeberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons