Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen debatt om ny lag

Annons

Varför ska inte enskilda medborgare få vara med och besluta om något så viktigt som inskränkningar av demokratin? För det är faktiskt något som skett just i dag, en kall novemberdag.

Genom den grundlagsförändring som klubbades igenom kommer var medborgares enskilda förmåga att påverka avsevärt att minskas. Och även om de allra flesta punkter är mycket bra, så borde folket få vara med och säga sitt, i stället för att det ska ske dolt för folkets och medias granskande strålkastare.

I denna nya grundlag, som nu står över våra andra lagar står det bland annat att om folket gör en namninsamling för att få till en omröstning, så måste det numera finnas dubbelt så många namn som tidigare. Men även om antalet namn skulle räcka för den gränsen så har kommunfullmäktige en oinskränkt makt att stoppa en folkomröstning, vilket ju leder till att medborgarnas åsikter helt kan slås undan av övermakten.

Vidare handlar en del om Lissabonfördraget, som för övrigt skänkt bort cirka 50 procent av Sveriges självstyre (eftersom hälften av besluten som tas i Sverige är på grund av EU) och i gengäld fått 20 av de 736 mandaten i Europaparlamentet, nu är innefattad i grundlagen. Eftersom Sveriges suveränitet då i hög grad faller så kan politiker riskera åtal för grundlagsbrott om de går emot EU:s författning. Denna Lissabonförfattning som vi, Sveriges medborgare ej hade något som helst att säga till om, då den antogs som ny stadga för EU.

Så varför låter inte politikerna oss medborgare få vara med och besluta i frågor som dessa? Är det av bekvämlighet som man väljer att själva bestämma i stället för att ge folket inflytande, genom en omröstning?

Det borde verkligen inte vara för mycket begärt att politikerna får jobba lite för det allra viktigaste i samhället – nämligen demokratin.

Närke

”C.S”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons