Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrätta ett larmnummer

Annons

Pålsboda. Tragedin i Kumla för två månader sedan fick mig att börja fundera lite extra, även om det sedan framkom att det inte enbart var mobbning som ledde fel. Jag skrev ett mejl till i stort sett samtliga rektorer på mellanstadieskolorna i Hallsberg/Kumla, angående en tanke som fötts. Ett svar, från Folkasboskolans rektor, tack!

Jag såg att många i närheten ser att inte allt står rätt till, man anar att någon har ett eget helvete, kanske står man själv i klungan och motvilligt hejar på? En effektiv mobbning förutsätter åskådare, en bakgrund till uthängning och trakasserier, det är väldigt många som trots allt ser. Problemet är att de inte vet vad de ska göra, vem de ska kontakta, när de ska agera och vilka lojaliteter man i så fall bryter.

Det är många yngre nu som är påverkade av händelsen och mår riktigt dåligt. De funderar mycket hur det kunde hända, hur det kunde gå så långt och om de kunde gjort något annorlunda för att påverka situationen. De visste, eller anade vad som var på gång att hända, men de hade inte en aning om hur de skulle agera, mer än väldigt vaga uppfattningar om att ”prata med mobbningsgruppen”. Skolpersonalen tror ofta att barnen vet hur de ska göra men frågar man barnen vet de inte.

Min tanke är att det ska finnas på varje skola någon form av ”nödstopp”, en möjlighet till ett akutlarm som varenda unge vet hur man når och använder, ett ”112” inom skolan. Det kan vara ett enkelt telefonnummer alla känner till, en person, en mejladress, eller helt enkelt en låda i korridoren, men det ska vara totalt glasklart hur det fungerar och hur man använder det. Villkoret är förstås att ett larm resulterar i en ögonblicklig reaktion!

Pålsboda

”Stefan”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons