Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Vi gillar Ljusnarsberg!

Är verkligen Ljusnarsbergs kommun det näst sämsta stället i hela landet att bo i? Den frågan ställer en NA-läsare nu i en insändare.

Annons
Trivsamt. Insändarskribenten håller inte med om att det skulle vara dåligt att bo i Ljusnarsberg. Vad tycker du?

Kopparberg. Är verkligen Ljusnarsbergs kommun näst sämsta stället i hela landet att bo i?

Nyhetsmagasinet Fokus har presenterat årets lista över var i landet det är bäst (och därmed även sämst) att bo.

En rankningslista gjord av Handelshögskolan i Jönköping och som placerar Ljusnarsberg på näst sista plats (289).

Som boende i kommunen ställer jag mig frågande till resultatet.

Handelshögskolan i Jönköping har, enligt egna uppgifter, gjort en undersökning som gått ut på att fastställa vart, varifrån och varför folk flyttar.

Nog så intressanta frågor, men svarar de på frågan var det är bäst att bo? För att få fram ett resultat och en rangordning har man ställt upp 43 variabler vars värden baseras på befintlig, offentlig statistik.

Bland dessa variabler finner man bland annat tillgänglighet till antal lärare på universitet/högskola, tillgången till flyg, antal sysselsatta i botaniska trädgårdar och djurparker. Alltså variabler som många glesbygdskommuner inte har möjlighet eller ens önskan att uppnå men som kanske har inflytande på vart man flyttar men inte hur bra det är att bo.

Enligt min åsikt överensstämmer därför inte tidningen Fokus rubriksättning Bäst att Bo med forskningsresultatet. Vart man flyttar behöver inte överensstämma med var det är BÄST att bo vilket är en personlig värdering med kanske helt andra variabler såsom till exempel tillgång till natur, frisk luft och billiga bostäder.

De flesta som bor i Ljusnarsberg tycker att vi bor i en bra kommun.

Vi har det mesta vi behöver av service, kommunen har god ekonomi, kommunikationerna är goda och vi har tillgång till en underbar natur.

En hel del kan säkert göras bättre, men att ranka oss näst sist i landet när det gäller att bo, med utgångspunkt från en undersökning om varför folk flyttar känns inte relevant.

Kopparberg

Erling Norin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons