Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte fel att ta efter mamma

Annons

I NA 23/5 kan man läsa om olika tips och funderingar som finns för att inte bli lik sin mamma, vilket jag som mamma till flera tonårsflickor och som dotter till kärleksfull mor, känner mig väldigt kränkt av.

Det är förståeligt att en del tonårsflickor har mindre bra relationer till sina mödrar, men denna artikel talar inte bara om tonårsflickors dåliga relation till mamman utan ger också ett exempel på en vuxen kvinna som berättar hur hon som vuxen med egna barn, får påminna sig själv om hur fel hon gör när hon efterliknar sin mamma. Enligt min mening är artikeln generaliserande. Tonåringar, både flickor och pojkar behöver frigöra sig, och tar ofta avstånd mot hela vuxenvärlden, även pappor och mammor.

Vi mödrar som tror att vi gör rätt, låter våra flickor få ha egna åsikter, komma med egna idéer och stöttar dem i deras kamp för att växa upp till starka och oberoende individer. De lever och växer upp i en annan tid än vi mödrar gjort, med nya värderingar med ny teknik och helt andra forskningsrön.

Vi mödrar som tror att vi gör rätt, låter våra döttrar få känna att vi litar på dem, och att de känner trygghet i att vi alltid finns där, vad som än händer, för stöd, uppmuntran, samtal om det mesta. De får känna att de är värda precis samma lön som män, att de inte behöver visa extra mycket hud och behaga för att duga, att de ska tro på sig själva och bli starka kvinnor som törs säga vad de tycker och stå för det, även till sina mammor och pappor, och ändå känna att de är älskade och respekterade, trots skiljaktigheter.

De får lära sig att vi alla är olika och har olika upplevelser i livet och olika erfarenheter som gör oss olika och gör oss till vad vi är. Därav lär vi döttrarna att förstå att vi gjort vårt bästa.

sin mamma”

Fjugesta

”Mamma är lik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons